Kennys vardagliga blogg

2018-12-22
00:53:04

Ekonomimissbruk

Tja tja bloggen! 

Jag har precis lagt mig i sängen för och sova, men tänkte skriva ihop ett litet inlägg först. 
När jag skriver detta ligger jag med musik i öronen. Lyssnar på Joji - Slowdance in the dark (Loud luxery remix). En fruktansvärt skönt låt som gör mig glad på nåt konstigt sätt. Det är svårt att inte digga med. 

Hur som helst... 

Detta inlägg tänkte jag ägna lite åt siffrorna. 
I maj i år tog jag beslutet att ta ett lån för att betala av alla mina skulder och krediter. I samma veva köpte jag min nya bil också. Jag kände mig så sjukt stolt och vuxen som tagit ett sånt viktigt beslut som gjorde sån skillnad för mig. 

Jag tänker inte nämna några summor eller så här. Men efter tio år skulle jag vara helt skuldfri. 
Jag såg verkligen fram emot det och kände sån motivation till att klara av min ekonomi nu och få chansen att lägga undan pengar på mitt sparkonto och kunna handla saker kontant istället för på kredit och avbetalning. 
Bland mina skulder fanns det bl.a ett kreditkort. Och jag vet sen tidigare att jag inte fixar ett kreditkort. För förutom mitt huvud missbruk, så har jag även ett shopping beroende, alkoholberoende och sockerberoende.. Dom två sist nämnda har jag kontroll på, och mitt shoppingberoende har jag typ kontroll på, eller inte alls. 

Sedan jag tog mitt lån, fram till nu så vet jag inte riktigt vart det gick fel. Men jag drog på mig skulder igen. Tömde kreditkortet och skulden till Klarna blev större och större... och jag skämdes som fan att jag för 10:e gången i ordningen handlat upp hela beloppet på kreditkortet. Jag gjorde upp en betalplan med kreditbolaget om 1000kr i månaden. Men efter två månader ville dom ha mer ändå, dröm summor som jag inte hade råd att betala. Så jag fortsatte betala 1000kr fast dom begärde extremt mycket mer. Men till sist kom det ett krav på 2500kr, vilket jag var tvungen att betala för att inte dom skulle dra det vidare till inkasso. 
Samtidigt avslutade jag min säsong på jobbet och insåg att den ekonomiska situationen skulle bli ohållbar med a-kassa. 

Så jag började vrida och vända lite och efter mkt om och men ansökte jag om ett nytt lån. Jag hade försökt höja mitt lån hos det företag jag tagit mitt första lån, men dom hade inte möjlighet att höja lånet. Så jag ansökte hos en annan bank, en riktig fysisk bank. 

Var och pratade lite med dom i kundtjänst i förra veckan, vilket resulterade i ett bokat möte med en bankman, eller kvinna, i måndags. Och hon var så sjukt bra! Hon lärde mig lite mer om ekonomi och hjälpte mig på bästa sätt för att lösa situationen. Mötet tog nästan 2 timmar. På den tiden hann jag få ett nytt konto på den banken för att få lånet beviljat, jag fick lånet och jag fick hjälp att lösa mitt förra banklån, samt min kredit hos klarna och lösa kreditkortet. Sen det bästa av allt var att jag sagt upp mitt kreditkort. Känns så in i helvete skönt! Månadskostnaden för lånet ökade med 300 i och med det nya lånet. Men kvinnan på banken skulle mejla mig och hjälpa mig sänka räntan på lånet om några veckor. Så jag får en lite lägre månadskostnad också. 

Jag har även räknat en del på min ekonomi med hjälp av stora systers ekonomi mall och gjort budgeten för hela nästa år så jag ser redan nu hur jag kommer ligga till om jag håller budgeten och jag känner mig motiverad igen. Med den här budgeten kan jag till och med börja fundera på privat pensionssparande. 

Och jag kommer ihåg känslan efter första lånet, hur skönt det kändes att kunna köpa något man ville ha för pengar, och slippa kredit och avbetalningar. Den känslan har också åter kommit tillbaka. 

Jag känner mig stolt över mig själv som tog nytt lån hos en fysisk bank dit man kan gå för ett personlig bemötande. Och jag blir stolt över mig själv som klippt bandet med kreditkortet! Det känns riktigt skönt. Slippa gå i den fällan igen. Och aldrig handla för personlig del på klarna igen, om jag inte kan betala direkt.  

Så nu får jag starta 2019 på ny fräsch kula och bevisa för mig själv att jag kan klara detta.