Kennys vardagliga blogg

2018-05-20
12:06:07

Uppdatering 20/5 2018


Detta inlägg kommer handla om min ekonomi, mina skulder, varför jag har skulder och min ekonomiska situation just nu. Det kommer bli ett svårt inlägg att skriva pga mitt dåliga minne, men jag ska försöka förklara hur det började, hur det sett ut, varför det blivit så, och hur det ser ut idag.

Jag har dragits med skulder så länge jag kan minnas. Då främst till familjemedlemmar, men sen jag började jobba med mig mig själv och bearbeta mitt missbruk så har mina skulder skjutit i höjden. 
Det var 2010 det började dra iväg när jag hade handlat en tv på avbetalning. Jag och min dåvarande sambo skulle flytta isär och jag köpte mig då en ny tv till min nya lägenhet. 
Och det var inte själva tvn eller avbetalningen på den som var problemet. Problemet var ett faktum när butiken som kundförmån skickade ett kreditkort laddat med 30 000kr. 
Jag minns inte vad jag handlade med kortet, men pengarna på kortet tog slut och jag hade en skuld jag hade svårt att betala tillbaka när räntan var så pass hög som den var. 
Jag har även haft studieskulder som så många andra som vill ha mer utbildning i vuxen ålder.
Två ggr har jag tagit ett lån på banken för att lösa mina studieskulder då det är lägre ränta där. 

Jag har varit riktigt dålig på vardags ekonomi och ekonomi över lag. Obetalda räkningar, problem med kronofogden,  prickar o.s.v 

Jag har många ggr handlat över mina tillgångar, handlat på kredit, lånat pengar till saker jag vill ha eller behöver. Det har känts genomtänkt och planerat, men i själva verket har det varit ganska impulsiva inköp. 

Mina inpulsiva inköp har eskalerat senaste året. Jag låg för nåt eller några år sen i risk för personlig konkurs. Stora syster som är duktig på ekonomi har hjälpt mig upp ekonomiskt vid 2-3 tillfällen. Men nu senaste året när det blev skuld på skuld igen så har skammen stoppat upp en att be om hjälp. 

Varför blir det alltid såhär då? 
Jag har, sedan jag började på beroendekliniken 2011, insett att inte bara har mitt missbruk, utan även utvecklat ett shoppingmissbruk. När man slutar upp med sitt destruktiva beteende i ett missbruk, så är det lätt för hjärnan och hitta på någonting nytt för att bedöva dom jobbiga känslorna man har inombords. Jag utvecklade ett shoppingmissbruk som i mitt fall handlar om att jag blir väldigt shoppingsugen när jag är ledsen eller mår dåligt. Att jag handlar nånting till mig själv för att bli glad, utan att tänka på konsekvenserna eller om jag skulle ha råd att betala tillbaka. 
Jag tänkte typ att det löser sig. Men, det gjorde det ju inte. 

Nu sista svängen jag hade skulder var jag uppe i nästan 100 000 om jag räknar bort familjemedlemmar. En tredjedel av min lön gick oavkortat till skulder varje månad. 
I december förra året (2017) blev jag av med mina prickar i registret. Väldigt skönt att vara prickfri, men det hade varit ännu skönare att få känna sig skuldfri.

Jag hade ett givande samtal med min stora syster en fredagkväll för 1-2 veckor sen. Jag hade innan samtalet snackat lite löst med henne i någon månad om att eventuellt ta ett lån för alla mina skulder och få en lägre månadskostnad. Sen när vi träffades så pratade vi en del om just skulderna och varför det blir som det blir jämt och ekonomi överlag. 
Vid det samtalet insåg jag hur illa min ekonomi faktiskt var. Vi hade planerat att flyga till England då jag aldrig har flugit och dessutom är flygrädd. Jag hade planerat en thailand resa med min ena bror. Men båda resorna fick flyttas i framtiden pga min ekonomi. Så jag tackar syster för att hon öppnade mina ögon där. För det blev startskottet på en ekonomisk resa som jag faktiskt ser fram emot. 

Jag satte mig med syrrans ekonomi mall och började kolla upp och räkna ut hur mkt jag var skyldig varje kreditgivare. Sedan kontaktade jag allihopa för att fråga vad summan skulle bli med ränta vid en slutbetalning. Jag skickade sedan iväg ansökningar till både Lendo, Zmarta och Advisa för att få det bästa lånet med lägst ränta.
Fick överlag väldigt dåliga låneerbjudanden, men av alla så föll valet på en långivare jag inte riktigt kände till eller hört talas om tidigare. Jag var dock inte riktigt nöjd med räntan dom hade även fast det var mycket lägre än alla andra. 
Så jag sökte vidare hos andra långivare som inte involverades i Lendo, Zmarta eller Advisa's lånförfrågningar. 
Jag hade kontaktat alla företag jag hade en kreditskuld till, en av dom lånade även ut pengar. Vid kontakt med dom om min kreditskuld, där jag även förklarade att jag tänkt ta ett lån för att betala alla mina skulder, så erbjöd dom sig att låna ut pengar till mig. Jag kollade upp dras ränta och dom låg 2% lägre i ränta än långivaren jag först tänkte välja. Så valet blev enkelt. 
Jag skickade iväg en ansökan i måndags.  I tisdags blev den godkänd och i torsdags hade jag pengarna. Och jag kan inte med ord beskriva hur skönt detta känns. Att sänka min månadskostnad och faktiskt kunna lägga undan pengar på mitt sparkonto. Känns fruktansvärt overkligt. 
Så nu i helgen har jag suttit och betalat av kredit på kredit. Alla är inte betalda än, men dom jag kunde betala är borta och dras imorgon. Sen är det en jag väntar svar på imorrn, och en ska jag ringa sen har jag alla mina skulder samlade i ett lån med en låg månadskostnad. 

Så om 6-7-8 år kan jag kalla mig för skuldfri. Det känns ju overkligt. 
Men jag ser så fram emot att fixa det här och bli skuldfri! 

En annan satsning för att bli skuldfri och spara pengar var att byta bil. 
Jag köpte min Audi A4 2.0 TFSI Quattro -06 för tre år sen. Det var ett inpulsivt och korkat kreditköp på mer än ett sätt. Men jag älskade den bilen. Bästa bilen jag haft, tills den började gå sönder. Lång historia kort så har den kostat mer än jag betalade för den vid köpet. Men det stora minuset var att jag la 3000kr i bensin på den vare månad. Den var väääldigt dyr i drift och fruktansvärt dyr i skatt. 
Nu senaste sex veckorna har den stått på en bil lyft på Meca här i stan. 

Jag och min kompis Kim svar ute och åkte när bilen plötsligt tappade oljetrycket. Detta var i början av April. Det slutade med bärgning till verkstad och sedan har det varit en intensiv och tålmodig jakt på en oljepump. I torsdags blev bilen ääääntligen klar. Och i fredags sålde jag den hos en bilfirma i Västerås. Fick inte riktigt den summan jag trodde att jag skulle få, men det hade blivit svårt för mig att sälja den privat så efter viss disskution fick jag acceptera erbjudandet. 

Jag har även skaffat mig en ny bil såklart så jag kan ta mig till jobbet. Har pratat med både äldsta storebror och stora syster om bil och båda har kommit med bra tips på vart jag ska leta och hur jag ska tänka. Valet föll först på en Volkswagen Golf GT hos Möller bil i Enköping. Det blev en inpulshandling som rann ut i sanden lyckligtvis. Min bil blev inte klar på verkstaden som utlovat så jag fick acceptera att jag inte skulle kunna köpa den jag hittat. Det blev en dyster helg, men tog nya tag och hittade en annan Volkswagen Golf 1.0 TSI R-line hos Möller bil i Strängnäs. 
Först såg jag den på deras hemsida i fredags förra veckan och tyckte den var fin och den uppfyllde dom få krav jag hade kv av. Men det var inte förns på söndagen som jag insåg att jag måste åka och kolla på den. Så jag ringde företaget på måndag morron direkt när dom öppnade. Fick prata med Mattias som var riktigt trevlig. Jag frågade om jag kunde komma och kolla på den på tisdagen, men han sa då att dom inte reserverar bilar, och eftersom jag var så intresserad så sa jag att jag skulle komma samma dag efter jobbet. 

Jag slutade en timme tidigare för att hinna. Plockade upp mamma och pappa som sällskap för att inte göra ngt ogenomtänkt impulsköp igen. Ha två som jag kan diskutera med. 
Vi kommer dit och jag får prata med Mattias igen. Kollar lite på bilen och sen får jag provköra. Jag hade förberett mig på att bilen inte skulle vara så pigg eftersom det bara är en 1,0. Men jag blir blown away när jag gasar upp. Pigg, rolig att köra, trevlig komfort, sköna stolar, skön ratt. Jag kände att de finansiella behövde diskuteras. 
Så i diskution med Mattias på Möller bil fick jag ett kostnadsförslag. Jag tog med mig det hem. Satte mig med syrrans ekonomi mall igen och började på och räkna på om jag skulle ha råd. Och det känns så jävla skönt att ha gjort den här proceduren. Att inte bara köra pang på och tro att det löser sig, utan att faktiskt kolla och undersöka om man har råd. 
I det här fallet hade jag råd i och med att lånet blev beviljat så jag blev av med mina krediter. 
Så jag har ni blivit ägare till en liten vit Golf 1,0 TSI R-line -18... Bensinanål så in i bomben. Räknar med att halvera min bensinkostnad. Så det känns skönt att ha tagit ett steg till i min ekonomiska resa till ett skuldfritt liv. 

(null)

Nu är det bara att fixa detta varje månad. Inte köpa onödiga saker. Och lägga undan pengar på mitt sparkonto, så kommer det kännas riktigt bra! Ser jätte fram emot det här!